Återhämtning nya rutiner, tillbaka efter sommaren, tips från coachen, trötthet

Rutiner - mental uthållighet delux

 
 
 
 
 
 
 
Ett av mina uppdrag är att hjälpa människor individuellt med återhämtning, fokus och prestationsförmåga. Klientsamtalen rullar igång och det är i princip EN GREJ man vill just nu:
 
 Hjälp att hitta tillbaka till rutiner.
 
I våras spann vi loss mot det efterlängtade sommaruppehållet. Det paddlades papper, skottades uppdrag, snickrades planer och verksamheter. Så kom de härliga sommaren. Sol, regn, resor, fastrar, sommarstugor, segling, vin, sill och grill. Alla omsorgsfullt uppbyggda rutiner kring träning, återhämtning och sådant som gör att vi fungerar åkte ut genom fönstret samtidigt som vi skuttade ut på sommarbete.
 
När kroppen sedan klev upp för att gå till jobbet, var det som att den  inte riktigt hängde med. Vad är det för fel? Jag har ju vilat och haft det bra? Jag borde vara pigg som en mört!  kroppen känns mer som en säl i gyttja.
 
Well, det beror faktiskt på en mycket bra (eller dålig, lite beroende på hur man ser på det) grej. Vi är närmligen mycket anpassningsbara. Det tar några veckor - men de flesta har mycket lätt för att ställa om sina kroppar till nya förutsättningar.
 
Problemet.
Är att tankarna går snabbare än biologisk förändringstakt. Du tänker att "nu har jag vilat jättemånga veckor - nu ska jag vara pigg". Det är säkert sant. Du har vilat. Det har stärkt dig. Samtidigt har kroppen ställt om till andra rytmer både kognitivt, neurologiskt och biokemiskt, vilket tar en stund att ställa om. 
 
Lösningen - det är inte skitsvårt. Det bara känns skitjobbigt.
  • Inse att det är naturligt, make love not war med din kropp. Tillåt dig därför att tokfokusera några veckor på att hitta rätt.
  • Välj några viktiga rutiner som du vill hålla fast vid. (inte 3000 samtidigt). OBS - jag skriver "vill" istället för "måste". Det spelar roll för din uthållighet.
  • Gör korta avspänningsövningar minst en gång om dagen. En del av tröttheten beror sannolikt på att det innebär en anspänning att bibehålla den "gamla" rutinen framför den nya. Den blir liggnde "under ytan" och drar extra energi. Ladda ner en app med korta avspänningsövningar, det hjälper kroppen få tillbaka balansen i de nya rutinerna.
  • RÖR på dig! Korta pass med promenader eller liknande som drar i gång blodflödet. Som bäst verkan då du känner dig som trögast. Medi Yoga har många bra och korta övningar som ökar tempot samtidigt som du skapar balans.
  • För dig som HRV Tränar, vilket är ett sätt att få tag i aktiv vila relativt snabbt genom andning och mentalt fokus, är det extra verksamt att fokusera på att "bromsa" ner tempot i kroppen flera gånger om dagen, även om känslan är "trög" i kroppen. 
 
Ge fasen i alkoholen ett tag. Inget sabbar återhämtningen så effektivt som alkohol. Jag kommer skriva mer om det längre fram.
 
Puss och kram