Talangutveckling Mental styrka, beteendevetenskap, göra sitt bästa, idrott, pedagogik, prestera, psykologi, talangutveckling

Talang - konsten att utveckla något som går lätt

Bild från scenen när killarna i U21 som vi jobbat med tog EM guld sommaren 2015
 
Vad är talang och kan det utvecklas?
 
Det finns ännu ingen tydlig definition på talang. Många forskare beskriver talang som medfödda egenskaper. Dessa egenskaper kopplas sedan till färdigheter, där någon kan utföra något mycket bra. Det är alltså ett svårtolkat begrepp som påverkas av både inre och yttre omständigheter. Både talang och särskilt färdigheter kan utvecklas. Så här tänker jag om individuell talang och talangutveckling:
 
Det gäller att hitta egenskaperna. Din talang gömmer sig bland det som går jättelätt. Det betyder inte att du inte tar i eller får kämpa och träna. Men det finns något som gör att just du har mycket lätt för något.
Därför sitter talangen i hjärnan. När något går mycket lätt att utföra, beror det på att hjärnan har stor förmåga att integrera en viss kombination av områden i hjärnan. Alla har sina egna unika mönster.
Det luriga är att se något som du tar helt för givet. Du är så van vid att just denna egenskap funkar klockrent, att du blir mer eller mindre omedveten om att den finns där. 
 
Ett sätt att börja är att ställa sig frågan: Hur är jag, när jag är som bäst?
Svaret kan variera beroende på situationen. Så avgränsa dig till något specifikt.
 
Dela upp svaret i flera områden: Fysiskt - hur känns kroppen, vad kan jag göra just när jag är som bäst? Mentalt - hur är tankarna? Känslomässigt - vad händer då?
 
En stor del av din talang gömmer sig i ett visst inre tillstånd du har förmågan att komma till i vissa situationer. Hjärnan har perfekta omständigheter för att fungera på ett visst sätt. För att utveckla din talang krävs förstås yttre utmaningar - men det är de inre förutsättningarna som gör jobbet. Och det krävs upprepning.
 
Kognitionsvetenskapen har visat att när den totala spänningsnivån blir för hög i kroppen, minskar hjärnans förmåga att samordna signalerna i komplexa mönster, i stället sker enklare kombinationer som säkerställer vår överlevnad. Det vill säga - när vi spänner oss, blir vi klumpiga och har svårt att se helheten. Oavsett om vi sitter på kontoret eller spelar match.
 
Så hur utvecklar du din talang?
1. Identifiera det som går lätt. Försök beskriv så detaljerat som möjligt.
2. Sätt upp mål som ger dig en utmaning.
3. Bli medveten om i vilket tillstånd du har mest tillgång till din talang.
4. Gör ditt bästa för att skapa det tillståndet så ofta som möjligt när du tränar.
5. Det är fokuserad träning, kombinerad med tydlig återkoppling som utvecklar dig allra mest.
6. Just när du utvecklas känns det inte så. Talang finns där även om du känner dig klumpig och klantig.
7. Om du spänner dig - lär dig avspänningsövningar du kan använda med ögonen öppna, i situationen, för att hjälpa hjärnan.
 
Puss och Kram!
 
 
#1 - - Jenny:

Just detta är något jag inte reflekterat över. Så himla intressant. Tack för att du väckte dessa tankar.

Och vilken bra (check)lista! Grymt verktyg.

Har precis läst alla inlägg och jag känner att det här helt klart är min nya favritblogg!
Kram

Svar: Å tusen tack för återkoppling🙏 Roligt att du gillar den😀
Jenny Nilsson